Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Den hellige pilletrilleren

leave a comment »

«Skarabeen, den ligner en juvel, – Den er en juvel
En prinselig finger har den prydet … Hvor kongelig
fingret ikke han på regnbuen i sin barnlige lek
Han som kunne rykke skarabeer ut av dyrekretsen og
plassere dem som ledestjerner i vekstens rike …
Kanskje kryper en tom plass etter den mellom stjernene
Som etter en fallen engel, For du er en mørk
Fruktbarhetens guddom, du lille Tordivel fra Egypt.»

Fra «Tutankhamons skarabé» av Stein Mehren.

En hellig pilletriller. Foto: Kay-africa/Wikimedia Commons

En hellig pilletriller. Foto: Kay-africa/Wikimedia Commons

I de egyptiske sarkofagene finner man gjerne en skarabéfigur eller amulett  over mumiens hjerte. Veggene er ofte utsmykket med tegninger av den samme billen, som triller en stor kule med bakbeina eller har spredt sine vinger for å fly videre. Egypterne var nok megalomane og elsket å bygge stort, hvilket pyramidene er det fremste eksempelet på, men de næret også en dyp fascinasjon for noen av de ganske små skapningene i verden. Den hellige skarabeen var kanskje liten av størrelse, men oldtidens egyptere dyrket den i sarkofagene, smykke- og billedkunst. Den dag i dag er skarabeen et velbrukt motiv i egyptiske smykker.

Den hellige skarabeen er faktisk fetteren til vår egen tordivel. Den er en gjødselbille som triller med seg en kule med møkk. Den går baklengs, og skyver kula med bakbeina. Inne i denne kula har den lagt et egg, og når larven klekkes, er den selvforsynt med snasen gjødselmat til den er klar til å stige ut i verden som ny, ung gjødselbille. Deretter flyr den ut i verden på jakt etter ny og fersk ruke.

Denne lille pilletrilleren var et av Egypts helligste dyr. De gamle egypterne forestilte seg at det var skarabeen som trillet den livgivende sola opp over horisonten og videre over himmelhvelvingen. Solguden Khepri  ble representert med skarabeen, og derfor er også hieroglyfen khepri (som betyr «skapelse/å oppstå») en skarabé. Skarabeen sørget for at nytt liv oppstod hver dag. Det unnselige insektet ble selve symbolet på livet og gjenfødelsen, og de taggete utvekstene på beina og hodet symboliserte solstrålene for de gamle egypterne (selv om de i virkeligheten brukes til å kappe opp gjødsel). Egypterne forestilte seg at gjødselbillen formerte seg selv, ettersom billen syntes å bli født rett ut av den ugjestmilde ørkensanden. Og noen ganger, når man åpnet en av møkkulene skarabeene trillet med seg, kunne man finne den forpuppete larven inni kula – en hvit puppe som til forveksling lignet en mumie!

(fortsetter på side 2)

Reklamer

Sider: 1 2 3 4

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: