Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Fyrtårn: Myteomspunnete livreddere

leave a comment »

Et fyrtårn er ikke bare en bygning. Fyrtårnet redder liv, og symbolsk representerer det en rettesnor i livet. Det er veldig få andre ikke-religiøse bygninger som har så stor plass i folks bevissthet, og som er like myteomspunnet.

Det er kanskje ikke så rart at det finnes så mange sagn og spøkelseshistorier om fyrtårn. I dag er så å si alle fyrtårn helautomatiserte, men man trenger ikke å gå langt tilbake i tid før fyrvokteren hadde det fulle og hele ansvar for fyrtårnet til enhver tid. Det var ikke bare et arbeid, det var en livsstil, og livet levdes stort sett alene ute på forrevne holmer og skjær. Fyrvokterne hadde ansvaret for de sjøfarendes liv og måtte stadig kjempe mot storm og ruskevær. Det krevde sterk psyke og sterk fysikk.

Når hele livet har dreid seg om det ensomme fyrtårnet, kan det være vanskelig å gi slipp. Det er kanskje derfor så mange fyrvoktere nekter å forlate sin post – selv etter sin død.

HAVFRUEN

Akvarell av John R. Weguelin. Kilde: Wikimedia Commons.

Akvarell av John Reinhard Weguelin. Kilde: Wikimedia Commons.

Torbjørnskjær fyr, som ligger på en liten holme utenfor Hvaler i Østfold, er ikke av de mest kjente fyrene vi har. De fleste forbinder nok Hvaler med sommer, sol, svaberg og idyll, men vinteren kommer også til ferie-paradisene. I gamle dager betød vinteren ofte at man ble isolert på fyret i flere måneder, og dagene må ha virket uendelige lange og monotone. En av fyrassistentene på Torbjørnsskjær var selv vokst opp på fyret, og man skulle kanskje tro at man er bedre rustet for dette livet hvis man har fått det inn med morsmelka. 

I følge fyrassistent Olsens dagbok, var det ikke helt slik:

«Hvor høit elsker jeg ikke Torbjørnskjær, men hvor tungt og innholdsløst det er at leve her. Jeg kom hit da jeg var 6 år, og siden har det liksom været en usynlig hånd som har heftet meg hertil. Å, – skal jeg også være nødfor at leve her til døden løser op –, og kanske siden også, som et skræklig gjenfærd …»

Men selv om Olsen fryktet at han selv måtte hjemsøke Torbjørnskjær etter sin død, later det til at han slapp denne skjebnen. Dette lille fyret besøkes derimot jevnlig av en annen skikkelse, nemlig Torbjørnskjærfrua! Denne smellvakre havfruen med gyllent hår nedover ryggen, er gjentatte ganger observert rundt fyret. I boken «Sagn fra Østfold» fortelles det:

«Det lå engang to eldre og aktverdige fiskere ute ved Torbjørnsskjæret og trakk hummertener. Etter hvert begynte det å blåse opp, og de drev på det de kunne, for å bli ferdig til å seile tillands igjen. Da steg med ett en havfrue opp av vannet. Hun sto en stund med overkroppen over vannet og stirret på dem uten å si et ord. Så dukket hun plutselig under og forsvant. Hun var svært så pen å se på, men underlig liten og sped, ikke større enn en torsk. Da hun vel var blitt borte igjen, brøt det løs et uvær av en annen verden, men fiskerne var heldige og kom velberget i land.

En annen gang lå en fisker alene ute ved skjæret. Best som han lå der og ventet på bitt, begynte det å mørkne i sør og trekke opp til styggvær. Da fikk han se havfrua komme opp av sjøen, og han hørte så tydelig hun sa:

«Det gror i grener, det velter opp store stener, hu, heisan.»

Mannen ble redd, og for å stille havfrua tilfreds, kastet han over bord en skinnfell han hadde med seg. Da ble havfrua blid og ga ham et godt råd idet hun sa;

«Reis hjem du vottemann min.»

Og ikke før var mannen nådd inn til land, så brøt stormen løs, så det var stygt å se utover.»

«Gammel fisker». Nikolai Astrup

(fortsetter på side 2)

Reklamer

Sider: 1 2 3 4

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: