Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Slik består all verdens herlighet

with one comment

I forgårs reiste vi fra Bourton-on-the-water etter en kald og rå natt, og hadde lagt ruten via Hereford. Jeg har nemlig lengtet etter å dra til Hereford Cathedral og se Mappa Mundi.

Mappa mundae – verdenskartene – er middelalderkart over verden som man forestilte seg at den var. Ikke nødvendigvis som eksakte atlas, men som en oversikt over de viktige tingene i livet. Som for eksempel at Jerusalem ligger i midten … De ble brukt pedagogisk, også for å lære bort klassisk lærdom, og derfor inneholder de ofte også mytiske figurer, som man ikke nødvendigvis skal tro at de trodde fantes. (Men det er mye morsommere om man går ut ifra at de faktisk trodde at det fantes folk som trakk underleppen over hodet for å skygge for sola.)

Mappa mundi som henger i Hereford-katedralen er i dag det største i verden, etter at det tyske Ebstorf-kartet ble ødelagt under annen verdenskrig. Det er malt på et eneste stykke kalveskin, og er ubegripelig godt bevart – tatt i betraktning at det faktisk hang uten glass og ramme i katedralen i syv hundre år!

Ingen vet hvorfor akkurat dette kartet kom til Hereford. Man vet hvem som laget det – Richard of Haldingham and Lafford – men hvordan det havnet her, er ikke notert noe sted. En noe spesiell ting ved akkurat dette kartet, er at Europa og Afrika har byttet plass, og den aldrende, begeistrede guiden hadde en teori om at kartet var feilvare og at det derfor havnet i glemmeboken i Hereford. Den gråhårede lille mannen virket svært fascinert av tanken på middelaldermaleren som møysommelig hadde malt hele verden, for så å oppdage at han har driti seg ut på verdensdelene.

Født med ski

Norge er med på Mappa mundi som en liten halvøy, og er det eneste skandinaviske landet som er nevnt ved navn – og illustrasjon! Det er selvfølgelig en skiløper i topplue og med teksten «Han løper på ski»! Ved siden av ham sitter en apelignende skikkelse, som man kan velge å tro er Sverige. Og litt bortenfor en bjørn, med teksten «Dette er Russland».

Gåsetre

Disse gamle kartene er betagende ikke bare fordi de er vakre og utformet med så stor flid, men fordi de forteller så mye om tankesettet og verdensbildet for mange hundre år siden. Kanskje trodde de ikke på akkurat disse mytiske figurene, men i England har man opptil attenhundretallet eksempler på andre underlige skapninger vitenskapsmennene har trodd på. For eksempel «gåsetrærne». Disse egenartede trærne hadde ikke frukt, men skjell, og når disse skjellene åpnet seg, hang det en gås der etter nebbet. Gåsa ville deretter slippe seg ned og vandre videre i verden. Det er mangt man kan tro på så lenge forklaringen virker rimelig …

Etter Hereford vendte vi nesen mot Wales og Beddgelert, langs veier så smale at det knapt er plass til en feit sau mellom murene, langt mindre en kjipass Ford. Men vi ålte oss frem gjennom tåkedottene og silregnet … og det var verdt det. Mer om barnespisende hekser, skifer, tallrike sauer, kjemper og skjønnhet følger senere!

La meg avslutningsvis si at vi får i overkant mye grønnsaker til maten.

Ise

Reklamer

Written by iselinsmuget

05/07/2012 kl. 23:43

Én kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Verdenskartene fra middelalderen, mappa mundi, er fantastiske illustrasjoner på hvordan verden så ut for den tidens mennesker, gjerne med Jerusalem plassert i midten. Noen av dem kan være forbausende presise (ut ifra hvilken informasjon man hadde tilgjengelig), andre vitner mer om tidens verdensanskuelse enn korrekt data. På mappa mundi som henger i Hereford-katedralen i England, er Norge faktisk med – representert av en liten kar i topplue på ski! (Han kan inspiseres nærmere HER.) […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: