Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Curioser and curioser

leave a comment »

I dag ble det sagt på nyhetene at dette har vært den våteste juni i England på over hundre år. Jo takk, det har vi lagt merke til. Og det synes å fortsette. Det er vått og kaldt og rått, og selv om engelskmennene insisterer på at det er sommer og går i shorts og T-skjorte, pakker vi oss inn i jakker og langbukser.

«It would be so nice if something would make sense for a change.»

Men vi gir oss ikke. Ferden fortsetter gjennom tunge byger, og i forgårs dro vi til Oxford. (Blir liggende etter på grunn av tidvis crappy nettdekning. I skrivende stund er vi faktisk i Beddgelert nord i Wales.)

Christ Churh sett fra toppen av St. Mary Church

Christ Church College i Oxford er kanskje et moderne universitet, men det ser ikke slik ut. Heldigvis. Det kan Blindern ha i fred. Christ Church ser ut som forestillingen om Oxford inkarnert. Byggingen av Cardinal College ble påbegynt av kardinal Wolsey i 1523. Henrik den åttende tok over da han hadde frarøvet Wolsey all makt. Det ble for en stund hetende King Henry VIII's College, men i 1546 (med reformasjonen og bannlysingen av katolisismen) avgjorde kongen at det skulle ferdigstilles som delvis katedral og delvis universitet. Dette gjør Christ Church College til noe for seg selv. Det har utdannet store menn som John Locke, Albert Einstein, W. H. Auden, John Ruskin, 13 britiske statsministere, flere konger og prinser, … og Charles Dodgson.

I Christ Church College henger portrettet av Charles Dodgson, det eneste som er malt av ham – og det ble malt etter et fotografi etter hans død.

Dodgson var en beskjeden og ydmyk mann, kanskje var det derfor han skrev «Alice in Wonderland» under pseudonymet Lewis Carroll?

Den virkelig Alice var datteren til Charles Liddell, som var Dean ved Christ Church College. Og i den store spisesalen henger altså Carrolls portrett, som var umulig å ta bilde av uten så mye gjenskinn i bildet at han ble borte. Kanske ville han ha ønsket det slik?

De fleste vil antakelig kjenne igjen denne spisesalen nå, ettersom det er her spisescenene i Harry Potter-filmene er spilt inn. Det lød mange barne- og tenåringsgisp der vi gikk rundt de lange bordene og kikket på portrettene av tidligere statsministre, deans og fremstående elever ved Christ Church. Det vil si, jeg tror ikke barna kikket så mye på portrettene, det virket som de så Harry og vennene hans for sitt indre tindrende øye der de gikk fra bord til bord.

Jeg hørte derimot «Off with her head!» for mitt indre øre.

Christ Church er også i besittelse av en samling av malerier av tegninger av gamle mestere som er en nasjonalgalleri verdig. «The picture gallery» er alene verdt hele besøket til Oxford. Maleriene spenner fra tidlig 1400-tall til sent 1800-tall, de fleste religiøse og mange ikoner, men også hverdagsskildringer. Her er Annibale Carraci, Tintoretto, Sir Anthony van Duck, men også skisser av Leonardo da Vinci og Michelangelo. Har du først kjøpt billett for å se Christ Church, koster det bare et par pund å se denne samlingen. Da vi var der, var det kun to andre mennesker i lokalene – det føltes litt som vi hadde trådt inn i et hemmelig skattkammer.

Skimter jeg et lik?

Jeg lurer litt på hva turister tenkte på før når de vandret rundt i Oxfords smale gater. For nå er det umulig ikke å forbinde dem med mord. Det er Morse og Lewis ved hvert hjørne, og vi forventet å se et lik ligge flytende i hver lille vanndam vi kom over. Vi fant ikke et eneste kadaver, men frøkna fant en par-tre butikker. Veien fra tårnet i St. Mary's Church til Primark var kortere enn jeg trodde … Og jeg fant huset til en gammel heltinne, Dorothy L. Sayers.

På veien tilbake til lille Shepton Mallet, fant vi et idyllisk spisested i en grønn oase – og fotballfinalen på TV inne. Så fikk iallfall frøkna sett mesteparten av første omgang før vi måtte legge ut på hjemveien igjen.

Ise

P.S. Datteras blog med fine bilder: bramataffelbitter.wordpress.com

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: