Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Pulex irritans

leave a comment »

Etter at den gamle kvakksalverloven av 1936 ble erstattet av «Lov om alternativ behandling av sykdom mv» i 2004 er det blitt et økende behov for sanering av kvakksalvere i Norge. Derfor er det nok mange som blir glad for å høre at «Norges skadedyrsanering», firmaet som har lang fartstid i skadedyrkontroll, nå har innlemmet kvakksalvere o.l. i sitt tilbud.

Direktør for «Norsk skadedyrsanering», B. Verpelsen, sier at problemet har vokst eksplosivt de siste årene, og at det er viktig at folk tar forhåndsregler før skadedyrene tar helt over. Han sammenligner problemet med veggdyrene, som nesten var utryddet i Norge, men som nå er på full fart tilbake.

Probenrøytere

Pulex irritans

– Folk flest er ikke klar over hvor omfattende skadene etter et kvakksalverangrep kan være, sier Verpelsen. – Noen arter forurenser sine omgivelser voldsomt med ekskrementer, og bl.a. ekskrementer fra snytenstruper er så sterkt at det faktisk etser skader på billakk. Probenrøyterne kan ofte smitte med blodsugende humbuglus i de bygningene de har tatt bolig, i tillegg til den mer vanlige pulex irritans. (Vanlig menneskeloppe.) De kan også være smittebærer av salmonella, campylobacter og dementia, som kan medføre andre alvorlige helseproblemer.

Rask formering
Et av de største problemene de siste årene, har vært filurer på loftet. Når filurene får anledning til å etablere reir, får de ofte flere kull i løpet av året, og de formerer seg dermed raskt. Mange har problemer med takrenner som er tettet av reir og rester fra filurer. Sjarlataner i plenen er også et økende problem.

– I dag har vi mange fine tekniske hjelpemidler som vil hindre etablering av skadedyrene på bygninger og mennesker, så det er ingen grunn til panikk, sier Verpelsen videre. – Det finnes mange arter kvakksalvere i Norge som anses som skadedyr. De opptrer på forskjellige steder og gjør varierende skade alt ettersom hvor de slår seg ned. De blodsugende individene oppfattes gjerne som de verste, men det er mange arter som også gjør skade på eiendom og husdyr.

Søk hjelp
Det er i følge B. Verpelsen ingen grunn til å fortvile. Hvis du oppdager at du har taskenspillere 
i kjelleren, er det bare å kontakte nærmeste skadedyrkontor. De kommer straks på besiktigelse, og hjelper med videre sanering.

Ise

 

 

 

 

 

 

Opprinnelig skrevet for EON 3, 2012

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: