Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Juleheftenes historie

leave a comment »

Kalendersmuget, 2011, luke 13:

Det er Lucia-dagen i dag, men siden jeg skrev om Den hellige Lucia i fjor her og tullet med Luciasangen her, tenkte jeg at jeg i dag heller skulle slå et slag for juleheftene i Norge.

Knoll & Tott-boka

Du vet det kanskje ikke, men juleheftene har faktisk 100-årsjubileum i år. Tradisjonen begynte med heftet Knoll og Tott i 1911 – før dette bestod julepublikasjonene gjerne av skjønnlitteratur og kunst, men først med dette Knoll og Tott-heftet ble tegneseriene en del av jula.

I dag har hver tegneserie med respekt for seg selv eget julehefte, og tradisjonen står sterkere for hvert år. Det kan late til at alle leser julehefter, selv de som ikke bryr seg om tegneserier resten av året. Hvem har ikke fått Stomperud sammenrullet i julepresang fra grandtante år etter år?

 

 

Hvis du er interessert i å lese mer om juleheftenes historie i Norge, anbefaler jeg den splitter nye boka «Juleheftenes historie – 100 år» av min gode kollega Haakon Isaachsen, utgitt på Vega Forlag. Haakon har dessuten skrevet en god del om denne særegne tradisjonen her.

Vi som tegner, skriver og redigerer julehefter sender dem i trykken i begynnelsen av august, så for oss er tradisjonen forbundet med følelsen av å brekke nakken rett etter sommerferien (hvis du i det hele tatt fikk tid til ferie), ikke julefred … Men fine er de!

Ise

 

Reklamer

Written by iselinsmuget

13/12/2011 kl. 19:05

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: