Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Oskar Braaten: Min barndoms jul

leave a comment »

Kalendersmuget 2011, luke 2:

Braaten utenfor Sandakervn. 12

Oskar Braaten er Oslos – eller Kristianias – store arbeiderforfatter, og er kjent for det fleste av oss for teaterstykker som Ungen og Den store barnedåpen, men alle (særlig Oslo-entusiaster, som faktisk finnes) anbefales å lese seg opp på novellene og romanene fra fabrikkområdene rundt Akerselva og Gråbeingårdene.

Braaten vokste selv opp i Sandakerveien 12 i små kår, og hadde førstehåndskunnskap om miljøene han skildret så levende. Her er en liten tekst om barndommens jul, som han skrev for Aftenposten.

 Min barndoms jul

Jeg tror ikke at «min barndoms jul» har efterladt nogen minder hos mig udenom dem, som vel er felles for os alle, naar vi tenker paa den søde juletid i barneaarene: Lys, juletræ, god mad, fest, julebukker. ­– Skulde jeg nevne noget, som kanske var særegent for barna i min kreds, saa var det vel det, at julen af os blev imødeset med heftig glæde og forventning, ikke saa meget for julefestenes skyld som for den store og ufattelige lykke, at naar julen kom, da fik vi lov til at have far og mor hjemme hos os fra morgen til kveld. Ikke paa mange, mange dage skulde de stygge fabrikpiberne faa lov til at sende det stygge ulet sit efter dem tidlig paa morgenen, mens vi laa og sov! Vi skulde slippe at staa udenfor fabrikportene og hutre og fryse og vædde om, hvem som kom først ud om kvelden! Naar kirkeklokkerne havde ringet ind helgen om julekvelden, da var vi trygge for en hel evighed av lange dage. «Hu mama og ’n papa skal væra hjemme i hele morra og hele dagen derefter og dagen derefter og en hel del dage til.»

Vistnok havde vi en følelse af at det ikke var nogen billig glæde, dette. Vi hørte jo et og andet ord, ja kanske et stille suk ogsaa: Aassen skal detta gaa, naar vi ikke skal paa arbe mellom jul og nytaar! Det bliver nok længe, før vi kommer paa ret kjøl igjen!»  – Men tænkte vi ungene paa det? Nei. Vi havde nogen ved siden av os da vi vaagnede om morgenen, vi havde nogen til at stelle maden for os og skjænde på os, vi hadde nogen at henge i skjørterne paa og grine paa! Vi rak ikke at tænke på mere.

Disse dagene var ikke bare glad jul. De var hellig jul!

Oskar Braaten

Og her er et lite klipp fra TV-musikalen Ungen:

Ise

Lenker til mer om Oskar Braaten:

Store norske leksikon

Wikipedia

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: