Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Ordene er mitt våpen

leave a comment »

Jeg skal bli en ordpynter, en manipulativ liten svinepels. Det skal litt øvelse til, men bare vent. Snart danser alle polka etter min vannpipe.

De fleste av oss har snublet borti mottoer som: «Det er ikke et problem, det er en utfordring». Se for deg dette scenarioet: Du er stuepike på et av byens bedre hoteller, og du befinner deg på lønnstrinn «luselønn». Det er selvfølgelig forventet at du vasker lokum skinnende ren, selv om en fremstående gjest har gjort sitt beste for å gjøre det umulig – men i tillegg forventes det at du er strålende blid mens du skrubber! Du skal tro at dersom du gjør drittjobben med et digert smil, vil du belønnes for din fremragende innstilling til arbeidet.

Carpe diem!

Ty! Dronningen taler.

Hvilket selvfølgelig selvfølgelig er ljug. Når du er ferdig med drittjobben, vanker det simpelthen et nytt avtrede å vaske, noe som også defineres som en utfordring. Du er kanskje en av dem som gjennomskuer lurepratet og blir litt irritert? Det er en felle, for da er du ikke «løsningsorientert». Kverulanter blir ikke populære, for de skaper problemer, ikke utfordringer. I positivitetsregimet er skeptikeren fienden.

Det ordner seg for snille piker!

Når du har holdt på med disse utfordrende oppgavene en stund, og ikke fått lønn for strevet fordi det «kostnadseffektiviseres», så får du plutselig tilbud om en «sluttpakke». «Sluttpakke» er et riktig velsmakende ord. Det høres som en fin presang på sengen, med kake og en liten sang. Det er det jo ikke, det er kanskje en månedslønn, som du får hvis du sier opp selv så de slipper å si deg opp. Og vips! så er du jammen «arbeidssøkende» eller «mellom to jobber» – ikke arbeidsløs.

I dag er den første dagen i resten av ditt liv!

Det er mange som lever av å snu og vende på ord for å manipulere omgivelsene. (Og da snakker jeg ikke om tegneserieredaktører. Ennå.) Alle vet at reklamen prøver å selge ting med fagre ord og blåbløff, og at det finnes folk som skriver talene for politikerne. Noen ganger lykkes de veldig godt og må nøye seg med at politikeren får mye kred for talen de har skrevet, andre ganger lykkes de ikke like godt og lanserer uttrykk som «Det norske hus» og må gå i dekning mens harselasen herjer som verst.

USA er selvfølgelig best i ordpynting, og én mann er bedre enn alle de andre. Han heter Frank Luntz og har skrevet flere bøker om emnet. Han regnes for en av de viktigste aktørene i amerikansk politikk, nettopp fordi han lærer politikerne hva de skal si. (Særlig republikanerne. Bombe.) Lurte du på når og hvor uttrykket «global oppvarming» ble erstattet med «klimaendringer»? Og lurte du på når amerikanerne begynte å snakke om «energiutforsking» i stedet for «oljeboring»? Det kan du spørre Luntz om, det er nemlig han som står bak disse nye og vakkert ornamenterte ordene – og de fungerer selvfølgelig. Dette dreier seg tross alt om ganske enkle mekanismer – pass på at folk ikke skjønner hva du faktisk snakker om, samtidig som de synes at du snakker enkelt og lettfattelig – da eier du dem.

Komikeren Stephen Colbert lanserte i 2005 ordet «truthiness» som kan oversettes med noe slikt som «sannlig» – altså noe som ikke nødvendigvis er sant, men som føles sant og virker sant. Det er kanskje på tide å innføre «sannlig» i Norge? Det er lenge siden Harald Heide Steen Jr. innførte supperådet, noe som gjorde det mye vanskeligere å forsvare unødig byråkrati. Det er på tide med noen flere ord som viser keiseren naken. (Naken? La oss heller si «i startgropa påkledningsmessig».)

Alle som jobber med ord, vet hvor lett det er å manipulere. «Monstermast» gjør folk enda litt mer forbanna enn «en ganske stor mast». Og hadde regjeringen hatt en Luntz i staben, ville de kanskje ha greid å innføre et mye mer positivt begrep, før avisene rakk å kline til med «monster». Hva med «elektrisk pyramide» eller «energiklatrestativ»? («Lysfontene» er dessverre opptatt.)

Kanskje jeg skulle skrive Den Store Ordpynteboken. Alt som er ubehagelig kan, og vil, bli pyntet på. Nedbemanning, kostnadseffektivisering, outsourcing, sparken, fristilling – noen av disse ordene klinger bedre enn andre. Men ikke så lenge, og så må man finne et annet. Hvis det er noen bedrifter som trenger et nytt ord for å sparke folk, så skal de få disse av meg vederlagsfritt: vårslipp, storefri, tjenestefrihet. Og den arbeidsløse kan man jo kalle autonom eller kanskje uhemmet.

Hvis noen skulle begynne å klage på at jeg omdefinerer ordene uten å ta hensyn til ordenes egentlige betydning, er det bare å begynne å småkjekle og være barnslig, mens jeg tviholder på at jeg har rett. Det viktigste er tross alt ikke å virke smart – det er å vinne. Og det gjør man som regel ved å tviholde på poenget sitt til motparten gir opp. Uansett om man har et poeng eller ei.

Jeg akter å følge rådet fra en annen superpositiv ordsmed, Oprah Winfrey:

«Tenk som en dronning. En dronning er ikke redd for å feile. Et feiltrinn er kun et nytt skritt mot storhet.»

Jeg pynter like godt på sitatet først som sist og gjør det til mitt eget:

«Knel for meg. Jeg er dronningen.» (Se for deg dronningen fra Black Adder.)

Og når en av oversetterslubbertene kommer krypende én dag over deadline, skal jeg si med mitt mest elskverdige smil:

«Kom og kyss dronningen. Jeg elsker deg, så derfor setter jeg deg fri! Du er fullstendig fristilt, er det ikke flott?»

Ise

P.S.   Her er Stephen Colberts intervju med Luntz  – det er ubetalelig!

The Colbert Report Mon – Thurs 11:30pm / 10:30c
Colbert Super PAC – Frank Luntz Commits to the PAC
www.colbertnation.com
http://media.mtvnservices.com/mgid:cms:item:comedycentral.com:394777
Colbert Report Full Episodes Political Humor & Satire Blog Video Archive

Opprinnelig skrevet for EON 8, 2011

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: