Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Ordfører Screaming Lord Stang?

leave a comment »

Klokken er 20.20, 12. september 2011, og valget er snart over. Jeg kom plutselig på at også jeg har skrevet om politiske partier. Det finnes nemlig et hav av inspirerte partier i Utlandet som kan kunsten å utfordre de anerkjente samfunnsinstitusjonene. Bli med på en liten befaring i verdens politiske underskog, til glede og inspirasjon for nye velgere:

THE OFFICIAL MONSTER RAVING LOONY PARTY, Storbritannia
«There is nothing more monstrous than politicians».
Screaming Lord Sutch

David Edward Sutch het han, mannen som senere skulle bli kjent som Screaming Lord Sutch, 3rd Earl of Harrow, eller bare Lord Sutch blant kamerater. Sutch var frontfigur i bandet The Savages, og sceneshowet besto blant annet i å åle seg ut av en kiste, blant mange andre horroreffekter.

Det var likevel ikke nok for Lord Sutch å velte seg i utkledningskassa og gaule litt gammalrock – han hadde langt større ambisjoner. Hvorfor nøye seg med å kle seg ut for en marginal gruppe mennesker, når man kan kle seg ut for hele Storbritannia? Som mange andre ekshibisjonister (les: Sponheim), bestemte han seg for å bli politiker.

Lord Sutch var til å begynne med representant for The National Teenage Party, men det var som grunnlegger av The Official Monster Raving Loony Party han virkelig fikk sin plass på det politiske kartet. Han deltok i mer enn 40 valg, og fikk ofte relativt mange stemmer. Partiet består den dag i dag under samme navn, ledet av  Alan «Howlin Laud» Hope, og i partiets manifest står det bl.a.:

Punkt 10: Gode helter.  Det blir forbudt for superhelter å bruke kreftene sine på ondskap.
Punkt 11: Trygge traktorer. Traktorer forbys å kjøre på veien, de kan kjøre over jordet.
Punkt 25: Tannleger. Det er obligatorisk for alle nyutdannete tannleger å få trukket tre tenner, få to fyllinger og rotfylling uten bedøvelse. Slik vil de kjenne smerten de påfører oss andre.
Punkt 67: Asyl er moro. Alle asylsøkere bør få lov til å bli i landet så lenge de kan fortelle en god vits.
Punkt 79: Kvinnefotball. For å få flere menn til å se kvinnefotball burde alle spillerne bli pålagt å bytte trøyer på banen etter kampen (eller enda bedre, hver gang de sparker til ballen?)

Som Hope sier i sin leder på partiets hjemmesider: «Vi gjør valg morsommere, lysere, mer fargerike og humoristiske.»

Fakta:
Ritchie Blackmore forlot The Savages i 1966, og dannet i stedet Deep Purple. Smart move.
Sutch’ album Lord Sutch and Heavy Friends er kåret til tidenes verste album.
Mange band har covret låten Jack the Ripper, blant annet The White Stripes.
I Rolling Stones-sangen Get Off of My Cloud synges det om en fyr som dukker opp kledd som det engelske flagget, «All dressed up just like a Union Jack». Det var Lord Sutch som kom inn på rommet til Mick Jagger. Og han var ikke invitert. (Da gjenstår det bare å finne ut en gang for alle hvilken av eksene Carly Simon faktisk synger om i You’re so Vain.)

SAMMENSLUTNINGEN AF BEVIDST ARBEJDSSKY ELEMENTER, Danmark
Valgløfte: «Ingen sex på lærerværelsene!»

Ville du la denne mannen styre landet?

Med slagordet «Medvind på alle sykkelstier!» greide Jacob Haugaard faktisk å komme seg inn på Folketinget i Danmark, som representant for Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer. Haugaard, som er komiker og artist, grunnla foreningen i 1979, og den hadde sterke røtter i marxisme og anarkisme. Til tross for det humoristiske budskapet, lå det et alvor i kritikken av Danmarks monetære system, der mennesket blir en slave av det lønnete arbeid og derfor må arbeide for arbeidets egen skyld, i stedet for å gjøre arbeidet til et middel for å oppnå andre mål − for eksempel mer frihet, lykke og glede. [Forf. anm.: Dette er noe jeg også gjentatte ganger har prøvd å diskutere med min arbeidsgiver. Med vekslende hell. Og vekslende arbeidsgivere.] Da Haugaard faktisk ble valgt inn på Folketinget, var det en rekke av medlemmene som vendte røven til bevegelsen – det ble vel for mye humor for marxistenes alvorlige lynne.

Fakta:
Sammen med Paul Smith ga Haugaard ut boken Hvis arbeid er sunt, så gi det til de syke.
Etter valget brukte Haugaard statstilskuddet han hadde mottatt, på å servere alle sine velgere pølser og øl.
Haugaard har spilt i bandet Sofamania, som bl.a. utga den eminente låta Mit hjem det har intet WC og deltok i Grand Prix i 1999 med låta 3 x Euro.

 

 

THE CANADIAN EXTREME WRESTLING PARTY, Canada
«[…] vi har en gudegitt rett til å dra ut og fiske en fisk når vi vil.»
Sailor White, kandidat for CEWP

Sailor White

I 1999 utmanøvrerte bryteren Quentin Barboni elleve andre brytere, og ble dermed den første lederen av det

New Foundland-baserte partiet The Canadian Extreme Wrestling Party.

Til tross for det tilsynelatende fjollete navnet, hadde partiet en seriøs saksagenda, deriblant overfiske i havet rundt Canada, distriktspolitikk, få Canada ut av NATO, garantert årlig inntekt for alle kanadiere, og retten til å skyte sel.

Kanskje vi skulle få oss Kystbryterpartiet? Bastesen? Anyone?

 

 

 

 

 

WORLD ECONOMIC COMMUNITY PARTY, Japan

Blid gærning

Valgplakat: «Etter valget i Overhuset, bør statsminister Junichiro Koizumi gi statsministerembetet til Jesus Matayoshi, den eneste sanne Gud. Hvis det er umulig for ham, bør han skjære opp magen og dø.»

Japaneren Mitsuo Matayoshi, også kjent som Den eneste Gud Mitsuo Matayoshi Jesus Kristus (唯一神又吉光雄・イエス・キリスト) eller Jesus Matayoshi (又吉イエス) er født 1944 og utdannet predikant. I 1997 dannet han partiet World Economic Community Party, et politisk parti tuftet på overbevisningen om at han er Gud og Kristus. But of course.

Partiprogrammet er en blanding av religion og politikk, som hovedsakelig dreier seg om verdikonservative moralspørsmål. Matayoshi akter selv å stå for Dommedag, siden han jo er både Gud og Kristus, men ønsker å gjøre dette innenfor eksisterende politiske rammer – hvilket betyr at han først må bli statsminister i Japan.

Matayoshi Jesus holder også eksentriske valg-kampanjer der han oppfordrer sine politiske motstandere til å begå harakiri.

Ise

(forkortet variant av politisk moro skrevet for EON 5, 2009)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: