Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Er det rart folk blir frustrerte?

leave a comment »

Hesjing og fysjing i slekta

Alt var så mye enklere før. Først var du barnearbeider i noen år, slik at kroppen ble utslitt før puberteten og du derved var sikret å leve maks førti år. Maks førti år med familie og onning og ønning og hva det nå heter på jordbruks.

Når du så nådde puberteten, kom faren din og sa at du skulle gifte deg med eldste dattera/sønnen på nabogården, og så gjorde du det. Søskenbarn eller ikke søskenbarn.

Deretter ble det litt ungeavling og onning og ønning og ysting og fysjting i noen år, til du hadde et arbeidslag med unger som kunne ta over. Så kunne du gå ut i skauen for å dø, som den tapre indianeren du var.

 

Slik er det ikke i dag. For det første driver du ikke med onning og ønning og lafting og slafsing, i dag er du antakelig revisor eller medieviter. Og som ikke det var nok ­– i dag skal du liksom finne den rette, og finne den rette en gang til, og finne den rette en tredje gang, for så å bli bitter og ende opp alene med et kobbel enda bitrere lausunger. Sånn går det når du på død og liv skal leve til du er hundre. Ingen har noensinne holdt ut tanken på å være gift med ett menneske i sytti år, men før var det heller ikke noen aktuell problemstilling – man skulle jo dø når man var førti. Og en tjue års tid er vel barnemat.

Nå skal du dessuten ikke få gifte deg med kusina di heller – uansett hvor fin hun er – og dermed tvinges distrikts-Norge til å avholde enda flere fryktelige ungkarsfestivaler med dænsbænd for å lokke til seg tremenninger fra tre bygder bortafor. Det som før var et enkelt arrangert ekteskap, er plutselig blitt et helt slektsstevne.

Nei, er det rart folk blir frustrerte?

Ise

(skrevet for Rocky 2, 2011)

Reklamer

Written by iselinsmuget

14/04/2011 kl. 12:10

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: