Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Brutalt og fengslende

leave a comment »

Etter at jeg hadde skrevet om The Long Firm, var det en engelsk kamerat som tipset meg på The Red Riding-trilogien – tre rå, nådeløse, voldelige og mørke filmer med titlene 1974, 1980 og 1983. Filmene er basert på fire romaner av David Peace (som jeg ikke har lest, men har tenkt å lese nå).

The Red Riding henter mye av den grå, dystre nord-Engelske realismen fra filmer fra et par-tre tiår tilbake – noe som kler innholdet i stil, ettersom filmene er lagt til 70- og tidlig 80-tall. De er visuelt nakne og forblåste med lite lys og mye skygge (minner om falmete novemberbilder fra 70-tallet på landet, før snøen har lagt seg og alt bare er brunt og grått selv om bildet er i farger), hvilket står godt til den brutale og voldsomme historien. Det er sort-hvitt krim noir i farger.

Historien er lagt til Yorkshire, der Peace vokste opp, og refererer til virkelige hendelser i samtiden. Den pinlige etterforskningen av The Yorkshire Ripper har en sentral plass, og brukes til å drive fortellingen om det korrumperte politiets brutalitet fremover. Her skåler samfunnets støtter med «To the North, where we do what we want!»

En barneforsvinningssak introduseres i første film – en sak som skal følges gjennom alle filmene, uten å røpe for mye. Hovedpersonen byttes ut (av naturlige årsaker) fra film til film, mens sakene og det fullstendig ubrukelige politikorpset går igjen. Skiftet av hovedpersonene som prøver å nøste opp sakene, gir en følelse av håpløshet (som heldigvis letter noe mot slutten).

Den første filmen preges til en viss grad av at det er mye informasjon som skal presses inn – det føles som sprangene er for store, og man kan lure på om ikke litt mye er blitt klippet vekk. Jeg så til og med gjennom Deleted scenes, hvilket jeg sjelden gjør. Rollebesetningen er også sterkere i de to neste filmene. Det er likevel en rå nerve helt fra første scene, som gjør at man fint ser gjennom fingrene med slike svakheter. Alle tre filmene er fulle av tvetydigheter og fortolkningsmuligheter som gjør at man ikke er helt ferdig når dvd-en er ferdig. (Det er også verdt å nevne for folk som ikke er vel befarne i nord-engelske dialekter at iallfall min utgave ikke er tekstet, og det kan være en utfordring innimellom. Og jeg har en gang studert engelske dialekter og sosiolekter …)

Red Riding har en rollebesetning som er mildt sagt imponerende – David Morrisey, Paddy Considine, Jim Carter, Warren Clarke, Sean Harris … Det er en grusom og ubarmhjertig trilogi. Den er ikke for the faint of heart, men for oss som er fascinert av menneskets mørkeside – anbefales!

Ise

Bøkene:
Red Riding Quartet av David Peace, utgitt 1999-2002 består av romanene Nineteen Seventy-Four (1999), Nineteen Seventy-Seven (2000), Nineteen Eighty (2001) og Nineteen Eighty-Three (2002)

Filmene:
Red Riding: In the year of our Lord 1974. Manus: Tony Grisoni, Regi: Julian Jarrold Cast.
Red Riding: In the year of our Lord 1980. Manus: Tony Grisoni Regi: James Marsh Cast.
Red Riding: In the year of our Lord 1983. Manus: Tony Grisoni Regi: Anand Tucker Cast

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: