Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Nærkontakt uten bukser

leave a comment »

I 1972 og 1973 sendte amerikanerne ut et par romfartøy ved navn Pioneer 10 og Pioneer 11. Det er ingen nyhet at folk som styrer med romprogrammer er svært lite oppfinnsomme hva navngiving angår, og har ett og annet å lære av meteorologer (Romfartøyet Katrina, anyone?). Men selv om Pioneer-fartøyene fikk et kjedelig navn, er det noe annet som gjorde dem interessant. Akkurat disse fartøyene ble nemlig dekorert med nakenbilder.

Da astronomen Eric Burgess  besøkte NASA-senteret Jet Propulsion Laboratory under Mariner 9-ekspedisjonen, fikk han lys idé: «Tenk så smart det hadde vært å sende med en beskjed til romvesenene!» Han kontaktet den berømte astronomen Carl Sagan, som ble like begeistret. De la hodene i bløt, og fikk Sagans kone Linda, til å stå for det kreative arbeidet, og snart hadde de tegningene klare.

Plakettene viser en naken mann og en naken dame samt flere andre forenklete fremstillinger av hydrogen og solsystemet vårt .

Det er rimelig å anta at Burgess og Sagan mente det var viktigst å formidle at vi har en masse hydrogen, en sol – og er nakne.

Hvis man tar en nærmere kikk på nakenbildet, er det påfallende at mannen er utstyrt med svulmende muskler, men en noe mindre svulmende penis. Det er rimelig å anta at Burgess-Sagan har vært forutseende og ønsket å komme med en politisk advarsel om kroppsbyggere i USA på 70-tallet. Arnold Schwartzenegger hadde nemlig gjort sin filmdebut i Hercules in New York i 1970!

Når man skal sende beskjeder til romvesener, er det viktig å få med så mye informasjon som mulig i enkle modeller. Et skarpt øye vil fange opp at både mannen og kvinnen er utstyrt med dårlige parykker, hvilket kan indikere at de er i forkledning – og slik viser man at menneskene sjelden er til å stole på (særlig hvis de er kroppsbyggere fra Østerrike). Mannen har dessuten hevet en hånd i et klassisk STOPP-signal, som klart signaliserer hvor lite interessert vi er i besøk fra det ytre rom. (Merk i denne sammenheng hvor liten likhet det er mellom kvinnen og Gry Jannicke Jarlum.) Det er heller ikke tilfeldig at både mannen og kvinnen står med fronten til, ikke baken, ettersom det er allment kjent at romvesener er i overkant interessert i undersøkelser av rektum.

Det mest påfallende ved piktogrammet er likevel kvinnens mangel på reproduksjonsorganer. Der mannen er utstyrt med en forsvinnende liten anabolsnile, er kvinnen faktisk utstyrt med ingenting. Det er ikke lett for ettertiden å tolke hva Sagan har tenkt, men det er nærliggende å tenke at det er Sagans kone, altså hun som tegnet disse menneskene, som står for denne utelatelsen. Det er neppe å trekke det for langt om man går ut ifra at hun ønsker å signalisere at pølseboden er stengt for godt.

Det man kan diskutere er hvorfor hun ønsket å formidle at forretningen var avviklet. Det verserer tre teorier:

  1. Carl hadde en tendens til å trekke ned buksene i tide og utide. «Her er min, kan jeg få se din?» Linda var begynt å gå litt lei.
  2. Carl dro stadig av seg buksene og holdt opp hånden som for å si STOPP. «Hit, men ikke lenger.» Til slutt tørket Lindas våtmarksområde helt inn.
  3. Linda ønsket å gjøre det klart for eventuelle utenomjordiske besøkende at «Gå videre. Her det ingenting å se.» Hverken bak eller foran.

Hverken Carl eller Linda ville noen gang røpe hvilken av disse tre teoriene som var den rette. Hvis man derimot velger å se på resultatet av plakettene, må man straks konkludere med at romvesenene har tolket tegningen etter teori 3. De har åpenbart sett at her er det ikke fres i peisen, og gått videre til neste planet.

Muligens bør menneskeheten prise seg lykkelig for at det ikke var italienere eller japanere som sendte opp Pioneer 10 og 11.

Ise

(skrevet for EON 2, 2011)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: