Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Hellighet og ondskap

with 3 comments

Den hellige Lucia

Kalendersmuget, luke 13:

Legenden forteller at St. Lucia – Den hellige Lucia – ble født på Sicilia i år 286 eller 283. Hun avla som barn et kyskhetsløfte til Gud, men moren lovte henne likevel bort til en mann. Da moren ble svært syk, tok Lucia henne med  for å besøke Den hellige Agathes grav. Agathe viste seg for Lucia og sa at henne egen tro allerede hadde kurert moren. I takknemlighet lovet moren at Lucia skulle få bli ugift. Den vordende ektemannen var ikke like fornøyd med denne avgjørelsen, og han anga Lucia som kristen til keiseren. Hun skal ha blitt utsatt for uhyrlig tortur – bl.a. ble hun brent og sverdstukket. Men hun levde like fullt – helt til hun hadde fått sakramentet.

Navnet Lucia kommer fra latin lux (lys), og Den hellige Lucia er skytshelgen for synet.

I Sverige har man feiret Lucia en god del lenger i Norge, men den feiringen vi kjenner i dag, er heller ingen gammel tradisjon i Sverige. I eldre tro var 13. desember årets lengste natt, og en farlig natt. Alle overnaturlige vesener var ute denne natten, og Åsgårsdreia (Oskoreia, Julereia) fór over himmelen for å sjekke at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne de stelle til all slags fandenskap og være svært farlige. Senere snakket man om lussinatta, med en ond kvinneskikkelse som red over himmelen med følget sitt. Ungdommene gikk julebukk fra hus til hus, og i Sverige sang de – Staffansjungning.

Først etter Den andre verdenskrig begynte vi så smått å importere den svenske Lucia-feiringen (som stammer fra slutten av 1800-tallet i sin nåværende form), og nå er det vel knapt en skole eller barnehage som ikke feirer Lucia. Lucia-sangen er basert på en napolitansk sjømannsvise – dvs. melodien er derfra, men teksten er en svensk oppfinnelse. Den opprinnelige teksten har ingenting med St. Lucia å gjøre!


Åsgårdsreia

Det er ikke mange katolske helgener i nordiske tradisjoner, naturlig nok, men Lucia gled inn og fikk en plass i den tradisjonelle midtvintersfeiringen. En sammenblanding av Lucia, Lucifer og gammel tro, gjorde lussinatten til noe utenom det vanlige.

13. desember har altså på noen få hundre år gått fra å være årets skumleste natt, da spesielt slemme barn skulle få angre sine ugjerninger, til en koselig feiring med vakre barn, sang og lys.

Ise – mer fascinert av Åsgårsdreia enn av katolske helgener

Reklamer

Written by iselinsmuget

13/12/2010 kl. 07:45

3 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Katolske helgener blir morsommere hvis du tenker på det hele som en polyteistisk mytologi. I likhet med mange andre helgenhistorier har Lucia et litt sånt makabert brødrene Grimm-skjær over seg: hun fikk stukket ut øynene (alternativt rev hun dem ut selv, iflg Wikipedia), og derfor går hun på bildet rundt med øynene sine på et fat…

  Rune

  13/12/2010 at 09:32

  • Jeg mener å ha lest at hun rev ut øynene fordi en ung mann var så fortjust i henne! Og da ble han selvfølgelig kristen og ikke så gra etterpå. Utrevne øyne har ofte den effekten på menn …!

   iselinsmuget

   13/12/2010 at 13:43

 2. […] er Lucia-dagen i dag, men siden jeg skrev om Den hellige Lucia i fjor her og tullet med Luciasangen her, tenkte jeg at jeg i dag heller skulle slå et slag for juleheftene i […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: