Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Larver og maur i maten

leave a comment »

I Korea er det en manndomsprøve å svelge levende blekksprut. Det er nærliggende å tro at det å svelge noe så ekkelt er selve manndomsprøven, men det er det ikke. Prøven består i å overleve, ettersom man må være lynrask – ellers suger blekkspruten seg fast i halsen og du blir kvalt.

Mat er ikke mat. Da jeg var barn spiste jeg meitemark. Det sier iallfall resten av familien. Jeg husker det ikke selv, så jeg kan dessverre ikke borge for smaken.

Det som er en delikatesse i Norge, trenger slett ikke være det i Kongo, og vise versa. Jeg er for eksempel overbevist om at lutefisk i utgangspunktet var et kriseprodukt i et utarmet land. På Island spiser de gjæra hai, og du skal ikke få meg til å tro at det var førstevalget for hvordan de gamle vikingene ville tilberede fisk.

Det er stadig folk som hyler om at de har fått uhumskheter med på kjøpet når de har kjøpt mat. Det er selvfølgelig ikke greit at du får frokostblanding med biller og larver (det var jo ikke det du betalte for), men helsekritisk er det vel neppe. (http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10036526)

Hu hu-larve (Prionoplus reticularis)

Forholdsvis mange land i verden har insekter på menyen, som et verdifullt tilskudd til proteiner.

Maoriene på New Zealand spiser de feite fine larver (se for eksempel denne boken: http://tinyurl.com/35wj25s), i Thailand serverer de både gresshopper, skorpioner, kakerlakker, vepselarver med mer, meksikanerne har larver i tequilaflasken, Colombia serverer stekte maur og i Kambodsja kan du få sprøstekte edderkopper. Sør i USA er det visstnok en fornøyelse å innta ekornhjerner, vi har vårt smalahaue, samene putter biter med reinsdyrfett i kaffen, i Indonesia og Hong Kong glefser man gjerne i seg en katt og relativt mange land er glad i ymse pattedyrpeniser.

Så neste gang du får frokostblanding med levende rosiner, kan du jo velge å se på det som et kosttilskudd eller en manndomsprøve. (Du ble tross alt ikke kvalt. Med mindre du ble liggende i ditt eget oppkast.)

Ise – ikke finslig

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: