Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

En udugelig mor

with 6 comments

Det er en gruppe mennesker i Norge som fremdeles blir møtt med stor uforstand og intoleranse, til tross for at de har vært en del av vårt samfunn siden historiens begynnelse. Det er fremdeles langt igjen før disse menneskene kan kalles integrert.  

Jeg snakker om De udugelige mødrene.  

En god mor

 

 De gode mødrene har alltid hatt sin plass i Norge, de er aktet og verdsatt, og de setter i stor grad normen for hvordan man skal fortolke morsrollen. 

På den andre polen finner vi De dårlige mødrene, som også har en klart definert plass; De letter den alltid tilstedeværende dårlige samvittigheten for de gode mødrene. Begge disse gruppene er altså godt integrert og føler at de blir sett og regnet med i det store regnskapet. 

De udugelige mødrene, derimot, blir stadig ignorert. Dette er en sårbar gruppe mennesker som faller mellom to stoler. De aspirerer mot å bli gode mødre, feiler til stadighet, men de feiler sjelden så kraftig at de kan kategoriseres som riktig dårlig mødre.  

La meg illustrere med et eksempel:  

En mor – la oss for enkelhets skyld kalle henne Iselin – blir bedt om å lage 4 liter vaffelrøre til Den store fotballdagen i nærmiljøet. Iselin er overhodet ikke interessert i fotball, men hun vet at dersom hun skal regnes som god mor, må hun gjøre det fotballforeningen ber henne om, så barnet ikke skal bli uglesett.  

  

Videre eskalerer eksempelet slik:  

 1. Iselin stønner og sukker og bærer seg over at hun må på butikken og kjøpe en masse greier, og bruke tid og penger på ting hun overhodet ikke er interessert i. Allerede her ser vi de første tegnene på en udugelig mor. (Gode mødre sier ”Hurra! Dette skal bli moro!”, mens Dårlige mødre kaster lappen med vaffelkrav.)
 2. Iselin går inn på nettet for å finne oppskrift på 4 liter vaffelrøre. Hun sukker og stønner og bærer seg over at det skal kjøpes inn flere liter med både helmelk og skummet kultur.
 3. Iselin får gjentatte beskjeder fra barnet om å komme seg på butikken og kjøpe ingredienser, men nekter å dra før i nitiden, da barnet allerede har begynt å få panikk. Deretter utsetter hun å begynne med vaffelrøren til neste morgen, selv om hun vet at hun da vil få dårlig tid.
 4. Iselin nekter å stå opp før elleve, og da er det bare en time til 4 liter vaffelrøre skal leveres på fotballplassen. (Gode mødre har lagd røren kvelden før, lagt seg klokken ti og stått opp klokken syv for å lage frokost og riste røren før avreise. Dårlig mødre står ikke opp.)
 5. Iselin glemmer å spise frokost, fordi hun må i gang med vaffelrøren. Dette gjør henne irritert og ustabil. Så setter hun smør til smelting på ovnen og begynner å blande resten.
 6. Iselin begynner å få en uggen følelse av at det ikke kommer til å være nok plass til 4 liter vaffelrøre i den gule bollen, men velger å ignorere dette, ettersom det ikke finnes noen større bolle i huset. (Gode mødre har et solid utvalg store boller, eller de skjønner at de skal dele oppskriften. Dårlige mødre sover.)
 7. Iselin prøver å late som at hun skal få plass i bollen og fortsetter å helle melk i bollen, til det spruter utover hele benken, og fadesen ikke lar seg overse lenger. Deretter mister hun grepet om smørkjelen, så det spruter smeltet smør utover hele gulvet og nattkjolen. Iselin begynner å banne. (Gode mødre er påkledd og banner ikke. Dårlige mødre sover.)
 8. Iselin deler røra i to boller, men skjønner ikke helt hvordan hun nå skal få røra riktig, ettersom det nå skal fordeles en del kulturmelk, og det innebærer matematikk. (Gode mødre er ikke kjent med en slik absurd situasjon. Dårlig mødre sover.)
 9. På et vis blir røra ferdig og Iselin er klar for å helle den på 1 ½ liters brusflasker. Det krever en trakt, og den eneste Iselin har i hus, er en diger sak som vrir på seg når hun prøver å helle fra de blytunge bollene. Dermed renner det vaffelrøre over flaskene, hendene, benken og gulvet. Iselin banner ganske tungt nå. (Gode mødre har boller med gode helletuter, og dessuten gjorde de dette i går, og de banner fortsatt ikke. Dårlige mødre gløtter på øyet.)
 10. Flaskene er ferdige, kjøkkenet stinker kulturmelk og barnet får posen i hendene. Iselin er fornøyd med seg selv. Det er ikke barnet. ”Hallo! Det skulle ikke være i flasker! Det skulle være i melkekartonger!” Iselin reagerer pronto: ”Det driter jeg i! Det spiller da ingen rolle om det er kartonger eller flasker, det skal da bare helles i jernet!” Barnet blir ikke redd av mors aggresjon, ettersom hun har vokst opp med den: ”Men jeg kommer til å få kjeft!” Iselin flyr i taket:  ”Ja, da får du si at da får det heller være! Da går du, og tar med deg vaffelrøra hjem igjen!” (Gode mødre sender med det smilende barnet fire kartonger med vaffelrøre, pent tejpet igjen med frysetejp. Dårlige mødre ville lagt seg til å sove igjen.)

Dette er et ganske beskrivende eksempel på de udugelige mødrenes kamp i hverdagen. De har ingen definert rolle, og dermed er det heller ingen som tar ansvar for dem. Det er sikkert ingen umiddelbar løsning på hvordan man skal integrere disse relativt asosiale menneskene, men en start kan være at man husker å behandle dem som en gruppe med utfordringer. Når du prøver å invitere dem inn i samfunnet, prøv å huske å gi dem utførlige instrukser, slik at det blir vanskeligere å tråkke feil. Presiser hva slags utstyr de trenger og hvorfor. Pass på å gi dem respekt, selv når de ikke lykkes (som er ofte), og gi dem ros når de faktisk lykkes.

Udugelige mødre er også mennesker! 

Ise(lin)  

P.S. Klokken er 13.30. Det er på tide å kle på seg og stikke bort og sjekke om man har vunnet noe på fotballoddene. Stadig nye utfordringer.

Reklamer

Written by iselinsmuget

05/09/2010 kl. 14:12

6 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Så bra at du belyser dette problemet. Jeg selv kan sette med i kategorien «Udugelige mødre». Min lille historie:
  Utallige barne/skole fester hvor man skal bringe med seg kake eller annen mat, så har jeg alltid hatt amisjoner om å lage kake fra scratch. Men når, som du beskriver så godt, kvelden før den store dagen er tilstede, mangler man jo alle ingrediensene til denne flotte hjmmelagede kaken. Da er posekaker redningen. Disse posene får du kjøpt på alle døgnåpne sjapper. De er veldig gode, og krever omtrent ingenting. Må bare adde til litt smør og i verste fall et egg. De «Gode mødrene» baker kake helt selv – fra bunnen av. Denne menneskeheten har aldri tydd til posekaker. Nå er det slik at posekaker smaker fortreffelig, men det vet ikke «de gode mødrene», så de blir så begeistret over kaken du har tatt med som du har bakt – og som smaker så godt. Man må for guds skyld ikke røpe hemmeligheten. Da mister man ansikt, og før de vet det som du vet, blir du kategorisert som «Udugelig mor». Men kaken er hjemmebakt og det er hakket bedre enn ferdig laget kaffebrød fra de samme sjappene. De som aldri går ut på dato, vettu. Jeg laget en gulrotkake fra pose en gang – måtte gi opp å lage den fra bunnen av, for det ble for mange ingredienser å forholde seg til.. Denne kaken ble ikke helt vellykket, så ut som fiskegrateng og smakte dritt. En annen gang skulle jeg lage rullekake fra bunnen av. Denne ble til forveksling lik et pusseskinn.. Ja til posekake – i all hemmelighet!

  Astrid

  06/09/2010 at 14:34

  • Å, jeg vil veldig gjerne se den pusseskinnrullekaken! Det er sikkert et marked for den!

   iselinsmuget

   06/09/2010 at 15:49

 2. Haha! Veldig morsom lesning 😀 Jeg har herved funnet min kategori! Skulle gjerne likt å lese hvordan Udugelig mor løser bursdagsselskap-problematikken…

  c'est la vie!

  07/09/2010 at 09:42

 3. Jeg føler meg truffet (på forskudd), ennå jeg foreløpig ikke har barn.

  Annette

  10/05/2012 at 13:21


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: