Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Stillest vann (skrevet for EON 2, 2009)

leave a comment »

De fleste som foretrekker bading i ferskvann fremfor saltvann, hevder at det er langt færre skumliser i ferskvann. Ingen krabber, skarpe skjell, rur, eremittkreps, hai, steinbit og fremfor alt – ingen brennmaneter.

Det er nå så. Til og med de lumske fridykkerne er sjeldne å se i ferskvann (det skal en del til å se noe spennende gjennom grumset etter tiår med fri kloakk), men innsjøens hemmeligheter er likeså perfide som havets – om du får føle dem på kroppen …

De blodtørstiges tjern
Der nede i slammet lever det noe som ser ut som en svart meitemark når den ligger i ro, og en snerten liten ål når den svømmer. Man kan ikke se med det blotte øye at denne lille rakkeren har 32 hjerner, og la oss håpe at blodigla aldri finner på å bruke dem alle – Invasion of the Øyern Leeches. Kosemarken blir kanskje ikke mer enn 15-20 cm lang, men den er ganske feit og glinsende når den har sugd sin egen vekt i blod ganger fem …

32 hjerner og 3 kjever og sugekopper i begge ender. En perfekt familieigle til glede for både store og små.

Blodigla har tre kjever i tillegg til de 32 hjernene, og flust med fine, skarpe tenner. Den suger seg fast i lysken din, gnafser tak og pumper deg full av et antikoagulerende stoff (hirudin), så blodet skal strømme fritt en ti minutters tid. Hvilket er hvorfor iglene var så hyppig brukt i folkemedisinen – de årelatet hysterikere og spedalske og ellers alle som hadde et mindre onde, og fikk blodomløpet i gang i riktig ufyselige sår. Blodigla har fått sin renessanse i dag, ettersom den faktisk har god effekt når det gjelder å få sårene etter plastisk kirurgi til å gro pent. Hvorvidt Demi Moore faktisk blir vakrere av sin omgang med blodigler vites ikke, men det har iallfall ingen effekt på skuespillerkunstene hennes.

Det råder tvil om blodigla egentlig hører hjemme i den norske fauna, ettersom den ikke er spesielt hardfør. Kanskje det var ivrige medisinere som avlet den frem i vannene våre for noen hundre år siden? Takk skal dere jævlig ha. Og som om ikke det var nok – den er fredet!

Åpne kanaler

Flagellert protozoo (flercellet dyr). Ikke å forveksle med gatens Flanerende protozoo (les: Ari Behn).

Giardia lamblia og Cryptosporidium er to artige krabater som ikke bare finnes i badevannet, men tidvis også i drikkevannet, til stor begeistring for alle som trenger en rask slankekur. En liten munnfull med giardia, og du får finfin sprut og rap som lukter råtne egg. Du kan dessuten bli langvarig og alvorlig syk, noe tusen bergensere fikk erfare i 2004. Det skyldtes derimot ikke overdreven kloakkbading, men at drikkevannet ikke var av helt ypperste kvalitet …

Nær huden-opplevelse
Først kiler og prikker det litt i huden. Det er ikke gåsehud egget frem av de yppige baderne – det er vår gamle venn ikten, som er i ferd med å bore seg inn i huden din! Etterpå får du fine, røde, dekorative flekker som bevis på at du nå er vertskap for en freidig liten parasitt. Når fuglene driter i badevannet ditt (for det gjør de), følger iktene med. De har kroet seg i fugletarmen en stund, men nå er det vårslepp og tid for reproduksjon. De legger egg, og iktebabyene infiserer deretter snegler – som bærer rundt på småtrollene til de er store nok til å slippes ut i vannet, hvor de så må snuse seg frem til sin nye fostermor – deg! Det er bare å klø seg ferdig og tåle feberen – det går over.

Det lurer i sivet

Det verserer utallige historier om nabogutter (gjerne de mest pøbelaktige) som vasset for nær sivet, for så å ende opp med et digert, underbitt utyske på tåa. Gjedda. Alle ferskvannsbaderes store skrekk. Den er riktignok en glupsk rovfisk med kjeften full av hvasse tenner, og den kan veie opptil 20-30 kilo, men det er vanskelig å få bekreftet alle tåhistoriene, langt mindre legenden om Kjelgårdsgjedda i Vågvann i Ytre Enebakk, som skal være stor som en tømmerstokk. Den må nå være minst hundre år, hvilket er litt i overkant for enhver gjedde. Det betyr ikke at det ikke er sant – hele vitsen med å ha en innsjøhai, er å skremme livskiten av ungene.

Du trenger bare underbitt for å få et dårlig rykte.


Og hvis ikke dette var ekkelt nok, så kan du alltids tråkke i en gjenglemt krepseteine, som ligger der full av innsjøkrek i ymse stadier av forråtnelse og tilhørende ulumskheter.
La Redatrice

Reklamer

Written by iselinsmuget

09/08/2010 kl. 18:57

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: