Iselinsmuget

Iselin Røsjø Evensens generelle kroting.

Hotel New Hampshire, Beetlejuice, indianersagn og Verdensbanken

leave a comment »

Biltur i New England er veldig enkelt, og veldig kjedelig hvis du følger de raskeste rutene. Alle Interstatene og alle Highwayene ligger godt skjult nede i buskaset, slik at du kommer raskt frem på de gode veiene – og ikke ser en dritt. Bortsett fra buskas.

First you must find … another shrubbery! Then, when you have found the shrubbery, you must place it here, beside this shrubbery, only slightly higher so you get a two layer effect with a litte path running down the middle. Then, you must cut down the mightiest tree in the forest … with a herring! (Monthy Python)

Det er derfor en god idé å legge turene litt utenom allfarvei, så du virkelig får tilbakevist myten om de fantastiske amerikanske veiene. Når du er kommet deg godt vekk fra de store veiene, er veiene akkurat som de norske – kjipe, fulle av telehiv og veiarbeid. Jeg håper jeg ikke må betale for det eksosanlegget. Området ble åpenbart bebodd av våre forfedre – vi har sett skilt til Norway, Sweden, Denmark … og Berlin.

(c) Linnea Røsjø Johanssen

Badende på Poland Beach

Veien fra Bangor, Maine, til Wolfeboro, New Hampshire, skulle egentlig være fire greie timer på super vei, men vi la om ruta for å se noe mer på veien enn shrubbery. Derfor tenkte vi at vi skulle få med oss en klassisk New Hampshire bru, og Mount Washington underveis. Vi la også inn North Conway som mellomstopp, hvilket medførte en fantastisk tur på fjellvei, ikke ulikt veien opp til hytta overfor Nesbyen, som stoppet rett foran et privat hjem med tilhørende forbauset Golden Retriever utenfor. Bilen skreik og hylte og ga klar beskjed om dette ikke er en vei vi fikser vinterstid. Det var dessuten varselsskilt med snøscootere jevnlig, så det er vel ikke ulikt Nord-Norge …


Alle John Irvings bøker er lagt til New Hampshire (alle? Ikke sikker), og selv om Hotel New Hampshire faktisk ble filmet i  Canada, er det omgivelsene fra boka som sitter – ikke filmen. (Selv om Rob Lowe var fryktelig søt den gangen.) Jeg trodde jeg hadde et klart bilde av staten, men det hadde jeg ikke – det er en mangslungen stat naturmessig, nesten som Norge. Vi møtte også en servitrise oppi fjellene som lurte på hvorfor vi hadde tatt denne lange turen. Isn’t it pretty much like Norway? Jo, det var det jo – praktfullt og magnifikt (kan dere høre at jeg er blitt amerikansk i adjektivbruken?) Lolita foregår også til dels i New Hampshire, så vidt jeg husker, men jeg er ikke riktig sikker på hvor?

(c) Linnea Røsjø Johanssen

Klassisk New Hampshire-veibru; innkjørselen til Jackson

Beetlejuice skal nok også foregår her, men den er filmet i Vermont, rett på grensa til New Hampshire. Linnea ble begeistret da hun så brua som fører inn til byen Jackson. Det er Beetlejuice, mamma! Det gleder et populærkulturelt hjerte.

Mount Washington Hotel i Bretton Woods ligger høyt oppe i fjellene i New Hampshire. Vi hadde en stund tenkt å bo her, men jeg avgjorde at det var litt for mye for mora og litt for lite for dattera. Men jeg tok feil – dattera har nå annonsert at det er her hun skal ha bryllupet sitt. (Jeg håper hun ikke forventer at jeg skal betale for det.)

(c) Linnea Røsjø Johanssen

Det historiske Mount Washington Hotel i Bretton Woods

Det er et hotell med en rik historie. Blant annet ble grunnlaget for verdensbanken lagt her. Da andre verdenskrig var over, møttes 730 delegater fra FNs 44 allerierte stater her for å avgjøre hvordan den internasjonale monetære og finansielle orden skulle bli regulert – for å bygge opp igjen Europa etter krigens voldsomme ødeleggelser. Verdensbanken er en del av FN-systemet, men eies av landene som har skutt inn bankens kapital, og den ble opprettet 27. desember 1945, som en direkte følge av Bretton Woods-avtalen. Mange storheter har bodd her – Edison, Churchill, Babe Ruth, et par-tre presidenter … men altså ikke vi! Vi nøyde oss med fotografering, og våget ikke å gå inn og spørre om å få fotografere inn – vi er pinglete. Men vi våget å tisse bak bilene nede ved hestestien. Jeg synes hotellet er litt The Shining-aktig, men jeg tror Kubrick spilte den inn i Rocky Mountains. Jeg husker ikke lenger hvor det foregår i boka?

(c) Linnea Røsjø Johanssen

Staselig

Mount Washington innehar visst også noen mindre heldige rekorder – det er visst det fjellet i verden med verst vær. Det kan komme uventede snøstormer midt på sommeren, og et hundretalls mennesker har visst mistet livet her de siste hundre årene. Vi fikk ingen snøstorm, men regnponsjoene kom godt med. Skyene hang godt nedenfor fjelltoppene!

(c) Linnea Røsjø Johanssen

Lave skyer i White Mountains

Veien nedover fjellet igjen var preget av vekselsvis regn og sol i den grad at jeg var helt utslitt i øynene da vi endelig kom frem til Wolfeboro Inn sent på kveld. Så sent at resepsjonisten allerede hadde avskrevet oss. Men vi kom frem!

Nydelige Wolfeboro Inn ligger ved bredden av innsjøen Winnipesaukee, som visstnok betyr flere ting, men det mest brukte er Den store ånds smil. Sånn ser innsjøen også ut. Byen ble gitt i 1759 til fire menn fra Portsmouth, og fikk navnet etter general James Wolfe, som hadde seiret i Quebec i 1759. Wolfeboro sies å være et av USAs første ferieområder. Winnipesaukee er diger som innsjø å regne; 30 mil i omkrets, med en masse fine små øyer.

(c) Iselin Røsjø Evensen

Vakre Lake Winnipesaukee

Fløyelsvann for badeprinsesser

(c) Iselin Røsjø Evensen

Vi har privat strand, der det ikke er et annet menneske enn oss. Der har vi badet i fløyelsvann og solt oss i New England-stolene (som jeg har lest er veldig interiørmoderne hjemme), og sett utover glitrende vann og fine båter. Det er underlig å se så mange store båter på innsjø, det er noe annet enn Vågvann der jeg har vokst opp, som er for lite til at det er tillatt med motor engang.

Sagnet om Winnipesaukee innsjø (raskt gjendiktet av undetegnede):

For mange måner siden, nord for denne vakre sjøen, levde det en stor høvding, Wonaton. Han var kjent for sitt store mot i strid og for sin skjønne datter, Mineola. Hun hadde mange beilere, men avviste dem alle. Adiwando var den unge høvdingen for en fiendtlig stamme i sør, og han hadde hørt så mye om den vakre Mineola, og en dag padlet han over sjøen og gikk uten frykt inn i landsbyen der hans fiender bodde. Hennes far var ikke der, og resten av folket beundret hans mot og skadet ham ikke. Snart var han og høvdingdatteren svært forelsket. Da Wonaton vendte tilbake, ble han svært harm over å finne fiendenes høvding i landsbyen, og over at han ba om datterens hånd. Han hevet straks sin tomahawk for å drepe den unge høvdingen. Mineola stilte seg mellom mennene og bønnfalte faren om å spare hennes elskedes liv, og lyktes i å formilde faren. Etter bryllupet fulgte hele stammen de to unge i kanoer midtveis over vannet. Da reisen begynte, var det overskyet og vannet var svart, men akkurat idet de skulle snu og forlate dem, kom sola frem og vannet glitret rundt kanoen til Mineola og Adiwando. «Det er et godt varsel,» sa Wonaton, «Og fra denne dag skal denne sjøen hete Winnipesaukee, eller Den store ånds smil.»

Vi spiste lunsj – bisonburger (sic!) og fish and chips – i den trivelige byen og fikk selskap av en hel flokk med andetenåringer som saumfarte restauranter for smuler før de hoppet uti til mor igjen.

(c) Linnea Røsjø Johanssen

Freske andunger

Kvelden tilbrakte vi her på hotellet, spiste kamskjell og reker og is og irish coffee, og så kastet vi litt softball i hagen i mørket. Linnea skal spille softball på Yale om noen få dager, så hun følte behov for å øve. Litt leit at hun har en mor uten ballfølelse (ser du en ball – løp for livet!), men noen fikk vi da kastet – og vi unngikk så vidt å knuse vindu i hotellet.

I morgen skal vi innom Manchester på veien til New Haven, der Yale ligger. Forhåpentlig får vi sett Hartford og Mark Twain-museet, men det bli kanskje i overimorgen.

Det er på tide å podle seg i modlahopi.

Natti,

Ise

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: